Nejlepší aromaterapie pro miminko je vůně maminky - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Broňa Hradecká objevila aromaterapii před 20 lety, kdy ji začala aktivně propojovat s dětskými a těhotenskými masážemi. Zájem a péče o maminky a děti ji vedl cestou dál, až se stala vůbec první dulou v Českých Budějovicích. Svou podporu ženám navíc doplňuje o účinky aromaterapie. Skrze příběhy žen, které během své praxe poznala, se dostala také ke studiu psychologie. Věnuje se prenatální ztrátě a psychoterapii pro tělo, mysl a emoce.

Jak jste začala pracovat s aromaterapií?

Úplný začátek byl v mé rodině. Starší syn v dětství hůře přijímal doteky, špatně spal, byl neklidný a uplakaný. Rady okolí typu „Nech ho vybrečet, však ono ho to přejde, všechny děti jsou pořád nemocné...“ pro mě byly nepřijatelné. Začala jsem hledat něco, co mi pomůže porozumět a posílí náš společný vztah. Přes mateřské centrum, jsem tehdy poznala aromaterapeutku a lektorku Janu Hašplovou, u které jsem absolvovala lektorský kurz dětských masáží a prvně se setkala i s aromaterapií. Postupně jsem začala tedy masáže a aromaterapii zapojovat i do péče o syny. Výsledky se postupně začaly dostavovat. Rituál s vůněmi a doteky si zamilovali. Pro mne jako maminku to bylo velké štěstí a radost. Propojení masáží a aromaterapie posílily mé mateřské kompetence.Vůně a doteky mi pomohly rozvinout mateřskou intuici, vnímavost a trpělivost. Postupně jsem tak aromaterapii začala učit maminky na kurzech v mateřských centrech po České republice. Vystudovala jsem Institut aromaterapie a Českou asociaci dul, a tak se ze mě jednoho dne stala první dula v Českých Budějovicích, která navíc pracuje s aromaterapií.

Jak byste popsala účinky aromaterapie pro období těhotenství a porodu?

Jedna z prvních a nejdůležitějších příprav na mateřství, je pomoci ženě najít pocit bezpečí, důvěru v sebe sama. Žena se učí intenzivněji vnímat a naslouchat svému tělu. Aromaterapie, skrze vůně éterických olejů a jemné doteky během těhotenských masáží, nabízí cestu, jak toho dosáhnout. Navozuje pocity uvolnění, posiluje sebevědomí a podporuje vnímavost. Každá žena je jiná, proto i výběr jednotlivých éterických olejů, které pomohou, bude individuální a vytvořená směs bude vždy jedinečná.

Osobně ale ráda pracuji s dřevinami. Například vůně jedle či borovice pomáhá s dýchacími problémy, obzvlášť v období respiračních onemocnění, a plný, zdravý dech je pro nastávající maminky při porodu velmi důležitý. Stejně tak je důležitý pocit stability a ten vůně stromů dokáže velmi dobře podpořit. Svěží vůně citrusů, jako je například pomeranč, neroli nebo mandarinka, zase umí odlehčit situaci a navodit pocit uvolnění v tomto náročném období. Květinové vůně umožní začít porod s klidem a dobrou myslí. Přinášejí harmonii a uvolnění, podporují prožívání ženskosti, smyslnosti a přinášejí ženě důvěru v tělo. Pro mnoho žen je v tomto období volbou číslo jedna růže, geránium či levandule. Aromaterapie přirozeně pomáhá ženám lépe porozumět svému tělu, zklidnit se, zastavit se a naslouchat sami sobě.

Co byste doporučila maminkám jako aromaterapeutické pomocníky do porodnice?

S každou ženu, kterou aromaterapie osloví a doprovázím ji u porodu, tvoříme vonnou směs společně přímo pro ni. Když jde nastávající maminka do porodnice sama a chce nějaké doporučení, tak číslo jedna je pro mě Jasmín v jojobovém oleji, který podporuje kontrakce v průběhu porodu. Díky tomu, že je namíchaný v jojobovém oleji, je vhodný i na kůži – pár kapek na masáž bříška aktivuje děložní sval, teplý obklad s jasmínovým olejem podporuje vypuzení placenty a vhodný je i po porodu na zotavení. Na bolesti v kříži, bedrech nebo na trapézy ráda používám Třezalkový olej. Na zklidnění rodidel po porodu nedám dopustit na Zklidňující gel na hráz. Oleje na PrvníDruhou dobu porodní jsou také vhodné pro nastávající maminku, která si chce k porodu vzít už hotové produkty, ve kterých je vše předem namícháno a ona pak nemusí přesně myslet na to, co, jak a kdy použít, namíchat. Někdy je těch informací ze všech stran opravdu hodně, a tyto hotové výrobky jsou tak pro maminky ideální volbou. Také hydroláty z růže, heřmánku římského i jiné ocení žena nebo její partner pro jejich snadnou aplikovatelnost.

Jak se během Vaší praxe změnil přístup českých porodnic k aromaterapii?

Když jsem jako dula s aromaterapií před 20 lety začínala, tak to úplně jednoduché nebylo, v porodnicích převládala nedůvěra. Postupně se však u porodních asistentek začal o aromaterapii projevovat větší zájem a o mně se začalo říkat „Dnes přijde ta dula, co to po ní hezky voní“ 😊. Bylo milé vidět, jak se vstupem na provoněný porodní sál přicházející zpomalí, jsou uvolněnější a mění se i jejich výraz v obličeji. V tom je kouzlo aromaterapie, dovednost alespoň na malou chvilku se zastavit a dát prostor mysli, být v přítomném okamžiku. Toto zpomalení je potřeba právě i při porodu samotném, kdy je podstatné na ženu nespěchat, dát jí čas. Dnes jsou porodní asistentky i lékaři aromaterapii mnohem více otevřeni, personál nemocnic absolvuje kurzy od profesionálních aromaterapeutek a má k dispozici i portfolio doporučených produktů právě od Nobilis Tilia či od Ingeborg Stadelman.

Co nejčastěji řešíte s těhotnými maminkami, a jak probíhá spolupráce s dulou aromaterapeutkou?

Častým problémem, které maminky trápí, jsou hlavně strie, křečové žíly a oblast hráze. Při striích můžu doporučit masírovat bříško Olejem z pšeničných klíčků nebo Makovým olejem. Skvělý je také Masážní olej proti striím. Oleje pro těhotenství a porod jsem navíc jako první dula zaváděla do praxe už před 20 lety, když jsem začínala produkty Nobilis Tilia používat. Zkušenosti maminek i lékařů byly už tehdy pozitivní. Oblast hráze pak na porod připraví Masážní olej na hráz a s úspěchem už 15 let nabízím ženám také Zklidňující gel na hráz k ošetření po nástřihu hráze. Ten je pro mne opravdu jedničkou v péči po porodu.

Co se týká profese duly, tak já od prvního setkání strávím s maminkou často skoro celý rok. Od začátku těhotenství ji doprovázím až k porodu, buď osobně, nebo jsme v telefonickém spojení. Ze zkušenosti vím, že už jen vědomí, že má žena někoho, koho zná a komu může kdykoliv zavolat, je pro ni hodně uklidňující. V období šestinedělí pak navazuje laktační poradenství na podporu kojení a pomoc v péči o děťátko. Většinou naše setkávání ještě pokračuje při kurzu dětských masáží a pak znovu při jejím dalším těhotenství.

Proč je dobrá masáž miminek a kde je možné navštívit vaše kurzy?

Dětské masáže upevňují vazby mezi rodiči a dětmi. Dotýkání, mazlení a masáž způsobují proudění metafyzické energie, kterou můžeme nazvat tokem lásky mezi rodičem a dítětem. Jde o aktivizující zkušenost, která umožňuje hluboké, vzájemné porozumění. Tento způsob je velice přímý, pudový a velice důležitý pro nás, všechny rodiče, i pro naše děti. Masáž je sestavou velmi jemného a citlivého masírování dětského tělíčka. Díky masážím vlastně vzniká taková první důvěra miminka k masírujícímu rodiči. Jemné doteky zklidňují, harmonizují tělíčko před spaním nebo působí jako uvolňující hra po ránu. Uklidňující masáž pozitivně působí na celý nervový systém dítěte, učí se relaxovat a soustředit se. Pomáhá také navodit správný rytmus střídání zátěže a odpočinku, podle potřeb miminka.

S masážemi je vhodné začít až po ukončení šestinedělí, protože žena potřebuje klid a čas se s děťátkem sblížit. Potřebuje, aby její tělo načerpalo dostatek sil, zregenerovalo se po porodu a teprve pak je z mého pohledu prostor na něco nového. Na lekcích masáží se maminky učí nejen jak masírovat své děti, ale získávají zde také vzájemnou podporu, díky čemuž posilují své mateřské kompetence. Já učím v Institutu aromaterapie kurzy péče o ženu v těhotenství, při porodu a v šestinedělí, a také zmiňované dětské masáže. Soukromé kurzy dětských masáží mám také v Českých Budějovicích a spolupracuji i s organizacemi po celé republice, např. s Ranou péčí.

Bc. Broňa Hradecká je profesionální aromaterapeutka, certifikovaná dula a lektorka dětských a těhotenských masáží. Kromě toho vystudovala jednooborovou psychologii na Jihočeské Univerzitě a nyní je ve čtvrtém ročníku psychoterapeutického výcviku Českého institutu biosyntézy. Má dva dospělé syny, podporujícího muže a dva kočičí nalezence. Žije v jižních Čechách a v Českých Budějovicích má svou praxi. Za své největší bohatství považuje svou rodinu a možnost dělat to, co ji naplňuje a přináší radost. Na její kurzy se můžete přihlásit na www.hradecka-brona.cz.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.