Porodní asistentky o aromaterapii: Jedinečný okamžik se svou vůní - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Už od pradávna vyhledávají maminky v době porodu útěchu a pomoc v bylinách. I takzvané porodní babičky používaly v minulosti léčivé a zklidňující rostliny ve všech porodních fázích a v šestinedělí. Byliny v těchto chvílích pomáhají dodnes. Z „babiček“ se profesionalizovaly lékařky a porodní asistentky, které nabízejí maminkám spojení moderní medicíny s osobním přístupem a s alternativní podporou, například v podobě aromaterapie.

Spojili jsme se s Porodnicí Obilní trh Fakultní nemocnice Brno, která již řadu let přistupuje k maminkám a jejich přáním velmi individuálně. Jejich tým porodníků a porodních asistentek vychází vstříc požadavkům maminek, a to i při používání aromaterapie na porodních sálech. Na to, jak se jim s esenciálními oleji v době porodu pracuje, co maminkám nejvíce voní a jak to u nich vypadá, jsme se zeptali porodních asistentek Bc. Kateřiny Červencové, Kateřiny Jurdové, Dis., a Mgr. Markéty Zemanové.

1. Jaká byla Vaše cesta k aromaterapii? Navštívila jste nějaký kurz nebo školení?

Kateřina a Kateřina: K aromaterapii máme obě dvě blízko, jelikož ji samy používáme v běžném životě jako kosmetiku a jako vůně. První zkušenosti s aromaterapií na porodním sále jsme získaly díky naší kamarádce dule Markétě. Ta nám darovala startovací balíček s produkty a poskytla nám základní informace k použití. Poté jsme se zúčastnily kurzu pořádaného firmou Nobilis Tilia, kde jsme si prohloubily naše znalosti a získaly nové. Kurz se nám hodně líbil, hodnotíme ho pozitivně.

Markéta: V aromaterapii vidím pomocníka. A to v těhotenství, u porodu, v šestinedělí a v péči o miminko. Vůně a dotek je a byl pro mne vždy velmi silný vjem. Tato kombinace péče je pro mne zcela zásadní. Vůně mají hluboký vliv na naše myšlenky, emoce, city a fyzický stav těla. Právě provázání těla a mysli je během těhotenství a porodu velmi potřebné.

Cesta k bylinám, olejům, voňavé terapii si mne našla sama ještě mnohem dříve, než jsem se začala věnovat oboru porodní asistence. V roce 2003 jsem absolvovala kurz a vzdělávání v rámci Asociace českých aromaterapeutů v Praze a od té doby se kontinuálně vzdělávám. V roce 2007 jsem se s paní Evou Kopasovou podílela na společném projektu Aromaterapie na porodních sálech s Nobilis Tilia - vzdělávání porodních asistentek o tom, jak bezpečně využít aromaterapii v praxi. V rámci tohoto projektu jsme společně proškolili většinu porodnic v ČR. Také jsem řadu let přednášela o aromaterapii na odborných vzdělávacích akcích (pro studentky porodní asistence i pro laickou veřejnost).

2. Jak funguje aromaterapie u Vás v porodnici? Jak a jaké konkrétní produkty Nobilis Tilia používáte?

Kateřina a Kateřina: O používání aromaterapie na PS informujeme nastávající maminky již na předporodním kurzu, na individuálních konzultacích a také v ambulanci porodní asistentky. Na porodním sále máme k dispozici balíček produktů, který mohou využít všechny porodní asistentky i rodičky (součástí je i návod k použití). Nejčastěji využíváme aromalampy, kde s oblibou používáme oleje k harmonizaci a povzbuzení psychiky (litsea, citrusové tóny, levandule). Dalším oblíbeným produktem je Květová voda BIO Růže.

Na masáže během porodu požíváme směsi olejů, které mícháme dle návodu od Nobilis Tilia nebo přímo První porodní olej. Do masáží často zapojíme i doprovod rodící ženy. Využíváme také vanu a teplé koupele s vlastními směsmi olejů dle potřeby maminky. Teplé obklady kombinujeme s levandulí, nejčastěji přikládáme přímo na hráz. Také jsme již aplikovaly oleje na břicho na podporu odloučení placenty. K regeneraci poranění doporučujeme Zklidňující gel na hráz.

Markéta: Aromaterapeutickou péči a produkty Nobilis Tilia jsem hojně využívala už ve své soukromé praxi v rámci prekoncepční přípravy, těhotenství, porodu, šestinedělí a péči o miminko. Aromaterapie je plnou součástí naší péče v rámci přirozené podpory v průběhu porodu a šestinedělí. V rámci předporodních kurzů jsou ženy edukovány o možnosti, jak přirozeně a jemně pečovat o pokožku miminka, a využití aromaterapie v rámci baby masáží.

Na porodním sále využíváme možnosti difuzéru, aroma masáží, obkladů a koupelí. Na šestinedělí doporučujeme hlavně masáže, pečující kosmetiku pro maminku a na mytí intimních partií, a také obklady. U péče o novorozence děláme individuální doporučení v podobě dětské kosmetiky a masáží.

3. Jak byste popsala účinky aromaterapie pro období porodu nebo krátce po něm?

Kateřina a Kateřina: Zpětná vazba od klientek i doprovodu je kladná, má pozitivní vliv na psychiku, aromaterapie uvolňuje napětí, atmosféru, a to i v průběhu porodu.

Markéta: Pracuji nejen na fyzické, ale i psychické rovině ženy. Výhodou aromaterapie je, že umí pomáhat i tam, kam se naše péče těžko dostává. Pomáhá zklidnit, zahojit, povzbudit, posílit, ale také aktivovat a dodat energii, kde je třeba. Vzhledem k tomu, že čichová stopa je velmi silná a hluboká, velmi rychle proniká do centrální nervové soustavy, můžeme efektivně podpořit průběh porodu. Můžeme pomoci zmírnit bolestivost kontrakcí, uvolnit svalstvo, podpořit děložní stahy, zmírnit stres a úzkost, navodit pocit energie a důvěry v sebe samu. Zmírnit zažívací potíže, podpořit mateřské instinkty, uvolnit staré psychické bloky a jiné potíže.

V rámci aromaterapie je velmi důležitá kvalita a čistota terapeutických olejů. Tím jsou výrobky firmy Nobilis Tilia jedinečné. Sama pracuji s velkou škálou olejů, je těžké něco doporučit, vždy záleží na konkrétní ženě, co právě potřebuje. Obecně doporučuji jemné éterické oleje, jako je heřmánek, levandule, růže, neroli, mandarinka, pomeranč, borovice, santal, rozmarýn, geránium, grapefruit, kadidlo, cedr, cypřiš, jasmín, šalvěj.

4. Používáte aromaterapii s maminkami ještě před porodem, například v kurzech porodní přípravy?

Kateřina a Kateřina: Informaci o možnosti využití aromaterapie dostanou klientky už na předporodním kurzu. Na ambulanci porodního sálu a v ambulanci porodní asistentky využíváme aromalampy, nejčastěji Směs éterických olejů Těhotenská nebo jednodruhový olej litsea.

5. Jaké produkty Nobilis Tilia v péči o maminky a děti jsou u Vás v porodnici nejoblíbenější? Jaké éterické oleje si u Vás maminky oblíbily?

Kateřina a Kateřina: Náš opravdu nejoblíbenější a nejvíce využívaný olej je litsea. Další jsou levandule, růže a Jasmín v Jojobě, heřmánek římský, sladký pomeranč a bergamot. V péči o pokožku je to Bio jemný olej Matýsek, Květová voda BIO Růže, První porodní olej a Zklidňující gel na hráz.

Markéta: V rámci kosmetické péče já osobně ráda doporučuji ženám Sprchový gel Gerániový, Zklidňující gel na hráz, Masážní olej na hrázMasážní olej na prsa, Dětský nosní olej Vilík pro miminko, Čaj pro kojící maminky, Dětský ochranný krém Olinka.

6. Co byste doplnila na závěr? Oblíbila jste si i Vy osobně nějaké produkty Nobilis Tilia?

Kateřina a Kateřina: My máme rády pleťovou kosmetiku od Nobilis Tilia.

Markéta: Co říci závěrem… Porod dítěte je tak silným zážitkem, že po něm v životě ženy už nebude nikdy nic tak jako dřív. A je krásné, když tato vzpomínka na tento jedinečný okamžik má i svou vůni.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.