Bezpečné opalování dětí

Opalovat či neopalovat? Mazat či nemazat? Poradíme vám, jak je to s opalováním u dětí a doporučíme naše šetrné přírodní produkty, které ochrání dětskou pokožku před i po slunění.
Bezpečné opalování dětí - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Sluníčko, teplo, moře a klid. Ač se těšíte na letní dovolenou, jako maminka si jistě kladete otázky spojené s bezpečným opalováním svých dětí. Kdy je ten správný čas začít s opalováním? Jaké opalovací prostředky a další ochranu použít? A jsou vůbec opalovací krémy vhodné pro pokožku těch nejmenších dětí?

Slunce je životodárný zdroj energie na zemi, vitaminu D a kožního barviva melaninu pro lidskou pokožku. Bohužel, jak víme, je ale také zdrojem nebezpečného UV záření, které způsobuje vznik rakoviny kůže. Ochranná pravidla pro opalování je proto nezbytné dodržovat jak u dospělých, tak především u dětí, jejich pokožka je mnohem tenčí a citlivější. Malé děti se navíc nepotí jako dospělí, mohou se tedy na slunci snadno přehřát a dehydratovat.

Pobyt na sluníčku a ochrana

Obecně platí, že děti do věku 6 měsíců byste měla držet mimo sluneční záření. A i děti do 1 roku by měly pobývat na slunci, co nejméně. Rozveselené batole, které objevuje svět, je však těžké zadržet na jednom místě a těžko strávíte celé léto jen doma. Připravili jsme vám proto souhrn nejdůležitějších rad, jak děti správně chránit.

  • Nejlepší ochranou je pobyt ve stínu a lehké oblečení.

  • Pořiďte si slunečník, stan, vytvořte si na zahradě stříšku z bílého prostěradla, vybírejte si místa pod stíny stromů.

  • Děti oblečte do lehkého a volného oblečení, hlavičku vždy zakryjte čepicí, šátkem nebo látkovým kloboučkem, ve kterém se nebude hlavička přehřívat.

  • Vyberte také dobře sedící sluneční brýle.

  • Vyhýbejte se pobytu na slunci mezi 11. a 14. hodinou a nebuďte venku dlouho, i 10 minut na přímém slunci je pro děti hodně.

  • Dodržujte pitný režim a připravujte dětem spíše neslazené nápoje.

  • Části těla, které zůstanou bez pokrývky, jako obličej, krk, uši, ruce a nohy, dobře namažte opalovacím krémem s vyšším UV faktorem.

  • A nezapomínejte pečovat o pokožku také po slunění.

Mazat či nemazat?

Pokud máte pocit, že raději vystavíte pokožku slunci, než abyste použila krémy s chemickou ochranou, vězte, že lepší je vždy sáhnout po krému. Sluneční paprsky totiž přímo ovlivňují buněčné mutace, a pokud proniknou do hlubších vrstev pokožky, mají celkově negativní vliv na imunitu.

Dětská pokožka je také mnohem tenčí než u dospělého, takže se rychle spálí, ale také rychle pigmentuje, a to i ve stínu, což může mnoho rodičů splést. Rychlé zhnědnutí není dostatečně fotoprotektivní, tzn., že nevytváří ochrannou vrstvu pokožky, a nechrání tak plně před UVA zářením. Většina českých dětí navíc spadá k fototypu I a II, který nikdy nedosáhne fotoprotektivní adaptace. Proto i po zhnědnutí kůže raději používejte SPF ochranu.

Přírodní a šetrné opalovací krémy a péče po opalování

Jelikož však zejména kojenci a batolata mají pokožku velmi jemnou a citlivou, mohou u nich běžné opalovací krémy vyvolávat vyrážky a alergie. Určitě proto volte šetrné a hypoalergenní přípravky pro děti a ideálně ty, jejichž ochrana je založena na vlastnostech přírodních fyzikálních UV filtrů.

Naše Dětské opalovací mléko Josefínkas SPF 30 jsme vyvinuli přesně tak, aby dětskou pokožku maximálně ochránilo a zároveň o ni šetrně pečovalo. Je voděodolné a díky minerálnímu (fyzikálnímu) filtru oxidu titaničitému spolehlivě odráží UVA i UVB záření. Kromě filtru mléko obsahuje vitamin E, D-panthenol a éterický olej z levandule, které o pokožku pečují a zklidňují ji.

Zklidňující účinky levandule vám budou dobrým pomocníkem i při ošetření dětské pokožky po slunění. Květová voda BIO levandule pokožku krásně zchladí a ztiší podráždění. Heřmánkové pohlazení, hydrataci a regeneraci pokožky dopřejete dětem také s použitím Dětského tělového mléka Klára. A Tělové mléko Karité s obsahem bambuckého másla a jojobového oleje pak můžete použít jak pro sebe, tak pro pokožku vašich dětí.

Přečtěte si více o tom, jak se správně opalovat a jaké produkty používat sama pro sebe, abyste chránila svou pokožku a zároveň se chovala šetrně k životnímu prostředí. Více v článku Opalování v souladu s přírodou na našem blogu.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.