Když úsměv pomáhá aneb maminky, nejste v tom samy - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Jsem dobrá maminka? Dělám všechno správně? Je to dost? To, a mnoho dalších otázek si pokládají tisíce maminek nejen v době šestinedělí. Někdy stačí zastavit se, nadechnout a nabrat sílu, jindy je na to potřeba další pomocná ruka. Jak poznat první příznaky poprodního blues a kdy si říct o pomoc, nám popsala Mgr. Renata Banášová, klinická psycholožka a členka výboru spolku Úsměv mámy, který se zaměřuje na psychickou podporu maminek.

Ve své práci se věnujete maminkám po porodu a pomáháte také těhotným ženám. Co trápí těhotné?

Úsměv mámy je tu pro maminky od početí až do doby, kdy se adaptují na mateřství, většinou pro maminky v šestinedělí až do prvního roku miminka. Občas se ale ozývají maminky se staršími dětmi, na které tíha mateřství dolehla později. Těhotné maminky trápí většinou nejrůznější strachy a úzkosti, nejistoty z budoucnosti, například: „Jaká budu máma? Zvládnu porod? Co všechno se změní?“ Snažíme se nastávající maminky citlivě připravit na to, na co potřebují, na co se ptají a v čem se cítí nejisté. Sdílíme s nimi nejrůznější zkušenosti ostatních maminek, ovšem ne s tím, že takto to budou mít také, spíše se snažíme předat zprávu, že každé mateřství je jiné a každé je „správně“. Zkrátka, aby se nevyděsily, když něco nepůjde podle jejich plánu a aby se nebály hledat ten svůj vlastní způsob mateřství.

S příchodem miminka se vše změní. Jiný režim, jiná zodpovědnost. Co se děje s maminkou po porodu?

Především se zrodí nová role ženy – role matky, kterou musí nějak přijmout a zařadit mezi role manželky, dcery, kamarádky, ke své profesní roli. Obtížné může být to, že tato změna se stane náhle a není možné se na ni plně připravit. Navíc se tak děje pod tíhou obrovské hormonální bouře, po velmi náročném fyzickém vypětí a za neustálé spánkové i jiné deprivace. To však nevylučuje to, že se žena cítí neskutečně šťastná a zamilovaná do miminka. Někdy však pod tíhou hormonů a deprivací ten pocit štěstí a lásky není schopna prožívat, pak nastává čas na pomoc Úsměvu mámy nebo rovnou na odbornou pomoc.

Nechte maminku po porodu v klidu, sžít se s miminkem, starejte se o ni, ať má pohodlí. Tak, jak to bylo dříve.“ Toto se stále opakuje, někomu to už možná zní jako klišé. Ale opak je pravdou, toto tvrzení je vlastně první možnost prevence před propuknutím poporodních psychických potíží. Nutno ovšem dodat, že někdy ani sebelepší prevence nepomůže a psychika nás stejně přepere. Ale ani tady nejsme bezmocní – stačí potíže včas rozpoznat a říct si o odbornou pomoc.

Kdy se mohou projevit první psychické potíže u maminek? Stupňují se nějak?

Psychické potíže se mohou objevit kdykoliv – už v těhotenství, první dny po porodu nebo třeba až na konci šestinedělí, či až později. Všechno záleží na okolnostech a na osobnostním nastavení maminky. Stejně tak mohou potíže propuknout najedou, i v rámci hodin či jednoho až dvou dnů. To se děje především u nejtěžší formy potíží, tzv. u psychóz, které však nejsou vůbec časté, vyskytují se přibližně u 1-2 maminek z tisíce. Většinou je nástup potíží pozvolnější v rámci týdnů a stupňují se.

Po porodu jsou výrazné výkyvy nálad normální. Tzv. baby blues by se ale měl během 10 až 14 dní zklidňovat a ke konci šestinedělí výrazně stabilizovat. Je potřeba zmínit, že psychické potíže nemají své projevy jen v náladě, v úzkostech, ale může výrazně selhávat i pozornost, paměť nebo vnímání. A projevit se mohou i fyzicky, například jako bolesti hlavy, bušení srdce, dechové či zažívací potíže, potíže se spánkem. Neznamená to však, že první takový příznak svědčí pro duševní poruchu. Je to spíše upozornění, že by měla žena zvolnit a ulevit si, že se něco začíná dít, nemusí to však přerůst v psychickou potíž, pokud bude k sobě žena citlivá.

Pokud pocítí nějakou změnu, čeho si má všímat? Má poporodní blues typické projevy?

Poporodní blues neboli baby blues je vlastně normální psychický stav, psychická adaptace na narození miminka. Máma se po porodu stává citlivější, uzavírá se do vztahu s miminkem, ladí se na něj a v rámci tohoto procesu se mohou objevit výrazné výkyvy nálady. Maminka snadno přejde do pláče, snadno se dojme, nesnesitelný strach se střídá s obrovským návalem lásky. A jak se blíží konec šestinedělí, výkyvy se zklidňují, ovšem nemizí úplně. Maminka, která prožívá náročnější baby blues si zaslouží zvýšenou pozornost a péči, protože je v citlivé fázi, která snadněji přejde v psychické potíže.

Kdy je čas vyhledat odbornou pomoc?

Odbornou pomoc může žena vyhledat kdykoli má pocit, že už situaci sama nezvládá, když se černé chvilky přestaly střídat s těmi světlými, když se jí nedaří se pořádně vyspat, i když na to má podmínky. Jako u všech potíží i zde platí raději kontaktovat odborníka dříve a možná zbytečně než pozdě. Někdy stačí upravit režim, ujistit se ve své nové roli, načerpat sílu u psychoterapeuta, není třeba se bát ani medikace, uzná-li odborník za vhodné.

Krátký seznam na stránkách Úsměvu mámy může pomoci zorientovat se v nejčastějších příznacích psychických potíží a ujistit se, zda to, co prožívá je ještě běžnou součástí adaptace na mateřství.

Jak mohou pomoci partneři, kamarádky, příbuzní?

Lidé kolem maminky mohou pomoci především pochopením, nezatěžováním maminky dalšími úkoly a nároky. Samotná situace je pro novopečenou mámu dost velkou výzvou, kdy cokoliv, co je možné, jde stranou. Máma má za úkol postarat se o sebe a své mládě, nikoliv uklízet a chystat pohoštění pro návštěvy. Pomůže i pochvala, podpora a ocenění maminky, že se se svou novou rolí skvěle sžívá. Je dobré dát si pozor na dobře míněné ovšem nevyžádané rady či poznámky. Mysleme na to, že žena je opravdu v křehkém období, kdy si může být sama sebou nejistá, a i jedna drobná poznámka může spustit kaskádu potíží. Pokud mamince psychika selhává, je důležité ženě její pocity věřit a nabízet pomoc. Na ženě ovšem je nebát se se svými pocity svěřit. Nejdůležitější proto pro maminku je vytvořit bezpečné, důvěrné a podpůrné prostředí, kde se může odehrát ledacos. Pokud maminka takové prostředí nemá, je tu pro ni Úsměv mámy.

Setkání spolku Úsměv mámy

Jak pomáhá Úsměv mámy? Kde vás maminky najdou a jak se na vás mohou obrátit?

Úsměv mámy pomáhá bezmála 10 let. Maminky nás najdou zhruba v 10 krajích České republiky a v Praze mohou navštívit Centrum Úsměv mámy na Zahradním městě. Na webových stránkách usmevmamy.cz mohou maminky najít formulář, kde si mohou napsat o pomoc do svého konkrétního kraje nebo do pražského Centra. Ozve se jim peer konzultantka – žena, která si v minulosti prošla psychickými obtížemi, a právě díky své vlastní zkušenosti, může maminku lépe pochopit a podpořit. Je ovšem také proškolená v širší problematice psychických potíží a umí předat kontakty na ověřené psychology či psychiatry, pokud si o ně maminka požádá.

Pořádáme také skupinová a online setkání na různá témata, kde mohou maminky své potíže probrat ve větším kroužku maminek a získat tak širší zpětnou vazbu a podporu. Vše probíhá v bezpečném a podpůrném prostředí, ctíme pravidlo mlčenlivosti, takže se na nás mohou maminky s klidným srdcem obrátit, stačí si jen vybrat z nabídky formu, jaká jim vyhovuje.

Přednáška spolku Úsměv mámy

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.