Látkové versus jednorázové plenky

Jak se vyznat v plenkách? Které jsou ty pravé a proč? A co byste měla vědět, než si vyberete, do čeho dětský zadeček zabalit? Poradí vám Lucie Kořínková, obchodní manažerka z Bamboolik.cz.
Látkové versus jednorázové plenky - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Jednorázové nebo látkové plenky? Věčná otázka čerstvých maminek, které pro své miminko hledají to nejlepší. V Nobilis Tilia mají maminky z řad zaměstnanců zkušenosti s obojím. Přesto jsou látkové plenky stále tak trochu obestřené tajemstvím a vedou se kolem nich i vášnivé debaty. Jak se vyznat v nabídce plenek a co si do začátku pořídit, na to jsme se zeptali Lucky Kořínkové z české společnosti Bamboolik.

Dokázala byste na začátek vyjmenovat 3 důvody, proč si vybrat látkové plenky?

Pro každého je ten hlavní důvod trochu jiný, ale nejčastějším důvodem pro nastávající rodiče je zdraví miminka a ekologie – nechtějí generovat zbytečný těžce rozložitelný odpad v podobě jednorázových plen. Rozhodujícím faktorem pak bývá také celková finanční úspora. Oproti jednorázovým plenkám lze totiž při používání těch látkových ušetřit až 10 tisíc Kč, a dokonce i dvakrát tolik, když si maminka uchová výbavu i pro druhé miminko. Látkové plenky navíc představují úsporu času a větší pohodlí, jelikož se dá pořídit výbava v jednom nákupu, a pak už celé přebalovací období nemusí rodiče nic dokupovat, vše mají doma k dispozici.

Můžete více přiblížit, jak látkové plenky ovlivňují zdraví miminka ve srovnání s jednorázovými?

Látkové plenky neobsahují žádné absorbenty, bělidla, ani parfemace, které vysušují dětskou pokožku nebo mohou způsobovat vyrážky. Moderní látkové plenky jsou šité z velmi savých přírodních materiálů, doplněných o funkční nepromokavou vrstvu, která je prodyšná. Miminko se tak v plence nezapařuje. Látkové plenky jsou navíc výborně přizpůsobitelné velikosti a proporcím každého miminka. Lze si hrát s potřebnými savými vrstvami, a vybrat si tak, zda je zrovna potřeba savější plena, např. během spánku, anebo plenka se slabší vrstvou, v níž má miminko naprostou volnost pohybu.

Látkové plenky také přirozeně vytvářejí široké balení, které je u nás doporučováno většinou ortopedů v prvních měsících života miminka. Materiál a střih pleny je totiž pevnější než jednorázová plenka, která se mezi nožičkami zmáčkne, a díky tomu jsou kyčle udržovány stabilně v poloze s rozpětím potřebným pro jejich správný vývoj.

Podle čeho by maminka měla plenky vybírat? Poradíte, jak se vyznat ve vaší nabídce?

Na začátek bych všem maminkám a tatínkům doporučila začíst se do článků na našem blogu Bambooliku, kde najdou odpovědi snad na všechny otázky, které je v souvislosti s používáním látkových plenek napadnou. Rozebíráme zde jednotlivé typy plen a jejich výhody, porovnáváme jednotlivé plenkové systémy. Rodiče se mohou podívat na instruktážní videa a webináře, díky kterým se rychle zorientují v celém tématu i v naší nabídce. A kdyby to nestačilo, jsme k dispozici na našem chatu, kde doplníme chybějící informace.

Obecně je dobré si ještě rozmyslet:

  • Chci začít používat látkové plenky hned po příchodu z porodnice, nebo až se s miminkem trochu sžijeme? (Podle toho se následně pořizují i nejmenší novorozenecké plenky, nebo až jednovelikostní, které padnou cca od 3,5–4 kg až do konce plenkového období).

  • Chci plenky nejprve vyzkoušet a postupně dokupovat, co mi bude vyhovovat? Nebo chci dobře vybrat rovnou, a ušetřit tak čas i nemalé finanční náklady díky pořízení celé výbavy naráz?

  • Jak velkou mám pračku, jak často chci prát? Jaké mám možnosti sušení? (Podle toho se vybírá typ plenkového systému a počet plen potřebných na danou dobu, včetně doby praní a sušení).

  • Je pro mě důležitá nižší pořizovací cena, nebo pohodlí a rychlost přebalování? (Podle toho se vybírají typy plenek, které jsou buďto dražší, ale stejně jednoduché na nasazení jako jednorázovky, nebo levnější, které ale vyžadují krátkou přípravu, sestavení jednotlivých vrstev k sobě).

miminko s látkovou plenkou - přírodní kosmetika Nobilis Tilia

Kolik látkových plenek by si měla maminka do začátku pořídit?

To se odvíjí od toho, co jsem zmínila už výše. Zhruba je potřeba počítat s tím, že v prvních měsících bude miminko potřebovat cca 10 plen na den, později cca 6 plen na den. V Bambooliku doporučujeme prát látkové plenky nejpozději každý třetí den. Podle velikosti pračky, frekvence praní a možností sušení je tedy potřeba mezi 15 až 25 kusy plen na celé období 2–3 let. Na našem chatu také rádi poradíme každé mamince, kolik plenek bude potřebovat přímo v její konkrétní situaci.

Neustálé praní a cestování jsou zřejmě důvody, proč dává mnoho rodičů dnes přednost plenkám jednorázovým. Jak o látkové plenky v dnešní moderní době pečovat?

Jsme si vědomi toho, že dnešní doba je rychlejší než za našich babiček, a pohodlí a rychlost přebalení i údržby je pro dnešní rodiče prioritou. Proto mladým rodinám doporučujeme:

  • Dobře si vybrat plenkový systém, který je pro ně jednoduchý na sestavení a plenky lze vysušit v sušičce.

  • Pořídit si kompletní výbavu z jednoho, max. dvou typů plen, aby si osvojili pravidelný systém přebalování.

  • Možnost používat jednorázové separační plenky, které zachytí stolici a lze je jednoduše vyhodit i s obsahem do koše.

  • Plenky nenamáčet, stačí je jen den až dva skladovat v kyblíku nasucho a pak vše naráz vyprat. S případnými skvrnami si poradí program máchání.

No a pro ty, kteří hledají ještě větší pohodlí, chystáme na letošní rok novinku – hybridní plenky, u kterých bude potřeba prát pouze nepromokavé svrchní kalhotky, savé části budou jednorázové. Budou tedy ideální třeba na cesty, nebo pro zaměstnané rodiče, kterým často hlídá babička, chůva nebo mají dítko v jeslích či dětské skupině.

Přibližte nám na závěr práci v Bamboolik.cz, proč právě plenky a čemu dalšímu se ještě věnujete?

V Bambooliku je pro nás zásadní, aby vše, co děláme, dávalo smysl. Snažíme se svým jednáním zachovat naši planetu čistou pro naše děti a prospívat celé společnosti. Proto šijeme látkové plenky, látkové menstruační vložky, odličovací tamponky, a další znovupoužitelné produkty, které pomáhají snižovat množství odpadu.

Důležitá je pro nás lokální výroba z lokálních certifikovaných materiálů. Všechny naše produkty vznikají v partnerských chráněných dílnách nebo v naší vlastní sociální dílně, kde zaměstnáváme ženy znevýhodněné na trhu práce – maminky malých dětí, ženy s nějakým handicapem nebo maminky z řad válečných uprchlíků. Balíčky pak rozesíláme do světa v už použitých krabicích pro minimalizaci dalšího zbytečného odpadu.

Všichni v Bambooliku jsme zároveň rodiči, sami naše produkty denně používáme a rádi tak inspirujeme okolí v tom, že smysluplná práce, rodina i ekologický přístup k životu zkrátka jdou skloubit.

Zákaznický servis

(+420) 412 383 421

Pondělí–pátek 8.00–17.00

nobilis@nobilis.cz


Povinná publicita dotačních projektů Nemovitosti Nobilis Tilia, OP PIK, Nemovitosti Nobilis Tilia, TECHNOLOGIE Nobilis Tilia, Odborné posouzení abrazivity zubní pasty a Stanovení penetrace aktivních látek naleznete ZDE.

© 2003–2024 Nobilis Tilia s.r.o.
Laboratoře přírodní kosmetiky, Vlčí Hora 147 407 46 Krásná Lípa | IČ: 25497006 | DIČ: CZ25497006
Nobilis Tilia je zapsaná v Obchodním rejstříku, vedeným Krajským soudem v Ústí nad Labem oddíl C, vložka 21050.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop.